Forum www.islam4sisters.fora.pl Strona Główna www.islam4sisters.fora.pl
Forum o islamie, w świetle Qur'anu i Sunny, tak jak rozumiały go pierwsze pokolenia muzułmanów. Tu bronimy czystego islamu, potępiamy shirk oraz bidah. (Tylko dla sióstr w islamie)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kabse z rejonow Szam, kurczak i cieciorka z ryżem

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.islam4sisters.fora.pl Strona Główna -> Kuchnia Halal
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ummfaraula
Khadijah



Dołączył: 15 Cze 2009
Posty: 25
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 3:53, 04 Lut 2010    Temat postu: Kabse z rejonow Szam, kurczak i cieciorka z ryżem

Pozwole sobie...

Kabse
Przyrządzane w ten sposób w Syrii, Palestynie, Jordanii... Choc sa i t acy, co sie kloca Wink



Składniki:
Ciecierzyca (cieciorka, hummus);
Kurczak w kawałkach;
Cebula - dużo ;
Oliwa z oliwek;
Ryż basmati;
Jogurt;
Sól;

Przyprawy kabse (najlepiej niezmielone):
Pieprz;
Suszone limonki;
Cynamon;
Imbir;
Liść laurowy;
Kardamon;
Kolendra;
Szafran / kurkuma;
Goździki;
Chilli;

Do dekoracji:
Rodzynki;
Migdały;
Pietruszka;

Cieciorkę dzień wcześniej zalać wodą i zostawić do napęcznienia. Następnego dnia gotować aż zmięknie (tylko nie rozgotować - jeszcze bedziemy ją dusić z przyprawami).


Ryż zalać wodą i moczyć ok. 15/20 min.

Rodzynki zalać wrzątkiem, zostawić na 5-10 minut, aż zmiękną.

Kurczaka wraz z cebulą pokrojoną w kostkę podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać przyprawy następnie zalać wodą i dusić, aż kurczak bedzie gotowy.

Po skończeniu wyjać kurczaka z wody i upiec w piekarniku. Wody z przyprawami nie wylewać. Przecedzić.

Ryż przygotowujemy na sypko zalewając wodą po kurczaku - ma być jej trochę ponad poziomem ryżu. Parować ok . 10 min. na małym ogniu.

Pokroić cebulę w paski, podsmażyć. Dodać cieciorke, rodzynki i resztę wody po kurczaku.

Migdały w skórce - zalać wrzątkiem i po kilku minutach ściągnąć skórkę, podsmażyć na patelni z odrobiną oleju.
Migdały bez skórki od razu na patelnię.

Polożyć na talerzu ryż, następnie cebulę z cieciorką i rodzynkami, dekorujemy to migdałami i pietruszką. Podawać z jogurtem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.islam4sisters.fora.pl Strona Główna -> Kuchnia Halal Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin